Kalibrering – för säkerhets skull

Ryds anställd kvinna använder verktyg på däck för att kalibrera en bil

Som Sveriges största bilglasaktör har vi ett ansvar att ligga i framkant när det kommer till säkerhet. Därför är alla våra verkstäder utrustade med kalibreringsverktyg från världsledande Hella Gutmann Solutions i Tyskland. Vi har även specialutbildad personal som ser till att kalibreringen sker på rätt sätt för just din bil.

I moderna bilar är vindrutan en bärande del av konstruktionen, ofta är den utrustad med kameror och sensorer som har centrala säkerhetsfunktioner. När du byter vindruta är det därför viktigt för säkerheten att du inte bara får ett nytt glas – utan att du får rätt vindruta, rätt monterad och rätt kalibrerad. Vilket du får hos oss på Ryds Bilglas.

2 Ryds anställda använder instrument för att kalibrera en bil

Vanliga frågor

Vilka funktioner är det som kalibreras?
Det beror på vilken bil du har. Vanliga säkerhetssystem som sitter i bilen och behöver kalibreras är till exempel lane assist, trötthetsvarnare och autobroms.

Behöver alla bilar kalibreras?
Nej, det varierar mellan olika bilmärken. I de fall där tillverkaren rekommenderar det utför vi alltid en kalibrering.

Hur vet jag om min bil behöver kalibreras?
Det är tillverkaren som anger om bilen behöver kalibreras efter byte eller inte. Fråga oss om du känner dig osäker.

Rydsbilglas anställd man står och kalibrerar en bil med en läsplatta

Behöver bilen kalibreras vid stenskott?
Nej, vid en vanlig stenskottslagning behöver bilen inte kalibreras.

Vad kostar en kalibrering?
Det beror på vilka funktioner som sitter i vindrutan och vilka delar som ska kalibreras. Om du har en fast självrisk för byte av vindruta betalar du bara den och inget mer.

Hur lång tid tar det att kalibrera?
Det beror på vilka delar som ska kalibreras. De flesta kalibreringar tar mindre än en timme men ibland behöver bilen köras efter kalibreringen för att se att allt fungerar som det ska, då kan det ta lite längre tid. Hos Ryds Bilglas har du fri lånebil eller el-cykel vid byte av vindruta om du uppger detta önskemål i samband med tidsbokning.

Rydsbilglas anställd man använder verktyg vid förarsätet för att kalibrera bilen